Have you ever bean happy

ABOUT BOONTJE



AS A KID

Mijn ouders werkten altijd hard op de plantage maar kregen weinig geld. Daardoor hadden we vaak onvoldoende te eten en konden ze geen school voor mij betalen. Daarom was het nodig dat ik ook op de plantage kwam werken om mee het gezin te onderhouden.


TODAY

Nu is mijn plantage aangesloten bij Fairtrade. Dit betekent een minimuminkomen voor de werknemers en een eerlijke prijs voor mijn koffiebonen.

 

Ik reis de wereld over om mijn verhaal te vertellen aan de mensen!


FUTURE ME 

In de toekomst wil ik meer plantages aan laten sluiten bij Fairtrade en met behulp van de consumenten, zoals jij, slaafvrije plantages te verwezenlijken.

Zo krijgt iedereen een eerlijkere kans op een mooie toekomst.


Boontje is geboren in een gezin dat generatie na generatie koffie verbouwt op de plantage van de gemene plantage-eigenaar Meneer M. Olen. De ouders van boontje woonden in een klein huisje naast de plantage en moesten hier zes en soms wel zeven dagen per week werken. Toen Boontje vijf jaar was heeft zijn vader een eigen stuk grond gekocht en is hier zijn eigen koffie gaan verbouwen. Dit betekende helaas niet dat het leven meteen beter was voor het gezin van Boontje. De dagen waren lang en de lonen waren laag. Ook brengt een eigen plantage veel risico met zich mee. Er is veel concurrentie en als de oogst mislukt zijn er geen inkomsten. Boontje droomde er altijd van dat hij naar school kon gaan zodat hij kon studeren om dokter te worden. Helaas was er geen geld om school te betalen en moest boontje werken om mee het gezin te onderhouden. 


Op twintig jarige leeftijd heeft Boontje de plantage van zijn vader over genomen. Dit was tevens het moment dat Boontje voor het eerst in aanraking kwam met Fairtrade*. Er werd in samenwerking met Fairtrade een coöperatie opgezet met 10 plantage-eigenaren in de buurt. Alle aangesloten koffieboeren brachten een aantal veranderingen aan op hun plantage. Zo werd er duurzaam omgegaan met grondstoffen en geen onverantwoorde gifstoffen meer gebruikt. Ook sloten ze langdurige contracten af met Fairtrade om koffie te leveren tegen een minimumloon dat alle kosten dekt om duurzame koffie te verbouwen. Zo hoefden ze minder te concurreren en konden de boeren onderling een betere samenwerking aan gaan.


De tien boeren kregen via Fairtrade samen een ontwikkelingspremie om de ontwikkeling van de gemeenschap te stimuleren. Door samen te werken hebben ze de eerste school in de buurt opgezet waar de kinderen les kunnen krijgen om hun kansen te vergroten.


Fairtrade heeft zo veel voor Boontje betekend dat hij besloot iets terug te doen. Samen met de Fairtrade organisatie is het dan ook gelukt om Boontje de wereld rond te laten reizen en zijn verhaal te laten vertellen. Voor zijn werk en inzet om fairtrade zichtbaar te maken ontvangt boontje een eerlijk loontje en zijn gezin heeft nog steeds de plantage. Zijn kinderen gaan naar school en krijgen kansen die ze zonder Fairtrade niet hadden gehad.


Het harde werk van Boontje om zich aan te sluiten bij Fairtrade en om de plantage van zijn vader voort te zetten heeft eindelijk resultaat opgeleverd. Zo zie je maar: ‘Boontje komt om zijn loontje’